Alle emotie van de Porsche 993 is gevangen in deze video! Niemand anders kan dat mooier verwoorden dan Patrick Steward.

Ik herinner me mijn eerste 993 nog als de dag van gisteren. Het was een nachtblauwe cabrio, classicgrey interieur en het zou de opvolger worden van mijn zwarte 964 coupe. Deze zwarte coupe had ik 3 jaar gereden en was destijds ook mijn dagelijkse auto. Ik woonde in Amsterdam, maar had gelukkig wel de luxe van een parkeergarage om de hoek. Een 964 was best nog spartaans, vergeleken met de 993. De 993 was voor mij op dat moment ‘The holy grail’, met als uitblinker de 993 Turbo.

De 993 was het vierde avontuur van Porsche en daarmee ook het sluitstuk van een era in de geschiedenis van de automobiel. Na meer dan 40 jaar, liep in mei 1998 de laatste luchtgekoelde Porsche van de band.
Technologisch was de 993 een goede doorontwikkeling van de vernieuwing die Porsche had doorgevoerd bij de 964. De constructie van de motor was dusdanig verbeterd, dat de onderhoudsinterval beduidend vergroot kon worden, waardoor de kosten van het onderhoud aanzienlijk verlaagd werden. Het onderstel was een geheel nieuw ontwikkeld en door dit zogenaamde sky-hook onderstel behoorde de staartlastigheid van de 911 nu ook echt tot het verleden.

Door vele experts wordt de 993 aangeduid als de best doorontwikkelde en betrouwbaarste Porsche. Maar niet alleen technisch maar zeker ook door het elegante tijdloze design wordt de 993 door vele Porscheliefhebbers en experts gezien als de beste en mooiste 911 aller tijden. Met zijn brede achterkant en mooi geintegreerde bumpers straalt deze Porsche kracht en tegelijkertijd harmonie uit.

Onder verzamelaars mag de 993 zich verheugen in massale belangstelling. De vraag naar goed onderhouden Porsches van het type 993 met transparante onderhoudshistorie is nu al vele malen groter dan het aanbod. Vooral de types aan de bovenkant van de markt stijgen al snel in waarde. Experts verwachten dat de echte prijsstijgingen, voor het geringe aantal top-onderhouden 993 modellen met weinig kilometers, nog maar net in de kinderschoenen staan.

Bovenstaande mening komt niet alleen voort uit mijn gedachten, maar ik kan mij hier wel geheel bij aansluiten. Niet voor niets bestaat het merendeel van de Porsches uit mijn collectie uit de modelreeks 993. U begrijpt dan ook wel dat ik onlangs enorm verheugd was, toen mij een Porsche 993 turbo werd aangeboden met 44.000!!! kilometers op de teller. Een Porsche in onberispelijke staat, dealeronderhouden en nagenoeg zonder gebruikssporen aan binnen- en buitenkant. Een pareltje in mijn collectie.