Weinig auto’s spreken zo tot de verbeelding, als een klassieke Porsche 911. Het concept van een luchtgekoelde motor op de plek waar iedere doornsnee sportwagen zijn kofferbak heeft is heerlijk tegendraads en het design is tijdloos. Dat statement wordt nog eens benadrukt door het huidige model dat na 50 jaar nog steeds sterke overeenkomsten vertoont met het model van 1964.

Het race/rally model van Porsche dat verscheen vanaf 1970, was de 911 ST. Deze is maar in een zeer gelimiteerde oplage gemaakt en wordt wel regelmatig gespot als ‘rebuilt’ van het origineel. Iemand die in het afgelopen jaar veel populariteit heeft genoten omtrent zijn ‘rebuilts’, is Magnus Walker. Een excentrieke maar evenzo sympathieke Porscheverzamelaar die menig klassiek 911je stijlvol heeft omgebouwd met de 911 ST als leidraad.

       

Tijdens zijn bezoek in Nederland heb ik hem nog mogen ontmoeten en hij was erg enthousiast over de ‘ST’ van MK Classic. Zijn creaties zijn ook niet geheel onverdienstelijk gebleken. Onlangs is een ST uit zijn collectie geveild voor $302.500 op Pebble Beach

Mijn ‘ST’ heb ik in oktober 2012 in ontvangst mogen nemen. In een tijdsbestek van 2 jaar is er 1.500 uur geïnvesteerd in de opbouw van deze nieuwe klassieker. Dat er zoveel kostbare uren in zijn gestoken is ook duidelijk te zien aan de kwaliteit, maar bovenal kun je ook zien dat iemand met hart en ziel aan dit project heeft gewerkt.  Ieder detail is perfect, het spuitwerk is ‘van de bovenste plank’, de kleur Slategrey is mijn favoriet en de 260 pk sterke twinspark 6-cilinder is niet alleen pijlsnel, maar ook een waar kunstwerk om te zien. Het is geen racemotor, hij heeft ook meer dan voldoende koppel in het lage toeren segment, waardoor deze 911 niet alleen op het circuit zijn mannetje zal staan, maar ook een ideale auto is om historische rally’s mee te rijden.
Door de perfectie waarmee deze ST is gebouwd, de verhouding van 260 PK met een gewicht van 880 kilogram en de ‘coole looks’, werd de auto mij aangeboden onder de naam “TOPGUN”. En die naam is wel treffend; %